Aug 27 2020

O scrisoare de la Vasile Cornea despre Triandafil Mihuţu, prietenul prinţului Ghyka

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 5:07 pm
Cartea a aparut anul acesta în colectia Biografii exemplare, la Iasi.

Stimate Domnule Trifon,

Am vazut ca sunteti interesat de Mihutu, cel din memoriile lui Matila Ghyka (cf. http://www.armanami.org/blog/matila-c-ghyka-sud-dunarenii-si-aromanii/)

Eu am scris o carte despre acest personaj, Necunoscutul print Matila Ghyka si lumea sa, Institutul European, Iasi, 2020 unde am si cateva detalii despre Mihutu. La liceul din Bitolia a fost profesor doar un an, dupa ce a terminat liceul, deci putem intelege ca a predat la clasele inferioare. Exista mormantul lui la Braila, pe placa este trecut ca fiind nascut la Metovo / Metova (in alte transcrieri, el se revendica de la aceasta localitate), dar in dosarul de la marina militara apare ca fiind nascut in alta localitate. Pe google cu “triandafil mihutu” mai puteti afla si alte date, nu foarte multe. Nu avem imaginea lui.

Lire la suite de “O scrisoare de la Vasile Cornea despre Triandafil Mihuţu, prietenul prinţului Ghyka”

Aug 22 2020

Al. Gica, Fragmente dintr-o lume pierdută*

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 7:15 pm
George Zuca, Theodor Capidan si Petre Chiristigiu (1914)

O imersiune în lumea aromână pierdută în elanul insuflat de pasiunile naţionale de la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, dincolo de orice sentinţă moralizantă, fără eroi sau anti-eroi, nici învingători sau învinşi. 

Lire la suite de “Al. Gica, Fragmente dintr-o lume pierdută*”

Aug 21 2020

Aromânii şi sud-dunărenii în memorile lui Matila Ghyka (N.T.)

Catégorie : Habari/NewsEditeur @ 12:40 pm

Pe urmele enigmaticului căpitan Mihuţu şi a « poveştilor [lui] despre istoria şi folclorul Macedoniei şi Epirului » consemnate în memorile lui Matila Ghyka am sfârşit prin a mă întreba dacă nu cumva acesta din urmă nu era şi el de origine aromână pe linie paternă. Într-un fel, o sugerează el însuşi, atunci când evocă sosirea înaintaşului lui din Epir în Ţara Românească pe la 1770, în aceiaşi perioadă în care a venit şi Trandafir Djuvara, strămoşul lui Neagu. Spre deosebire de majoritatea « compatrioţilor » lor din Balcani, aromânii nu au cum să producă vreo « adeverinţă » certificând existenţa lor de-a lungul timpului în termeni naţionali, motiv pentru care pistele genealogice dau inevitabil loc la quiproquo-uri… Genealogia şi istoria nu fac totdeauna casă bună !

Matila Ghyka, 1881-1965 : şcolit la franciscani şi la iezuiţi, ofiţer de marină, inginer, mare călător, diplomat, profesor de estetică la Los Angeles, autor prolix…
Lire la suite de “Aromânii şi sud-dunărenii în memorile lui Matila Ghyka (N.T.)”