Pe tata îl chema Dumitru, obișnuia să semneze Dumitru V. Narti, numele de la mijloc era Virgil. Pe bunica [mamamare] o chema Parascheva, numele de fată Metta. Constantin Narti, Cocea, care a fost diplomat la Praga, era fratele mai mare al tatălui meu, unchiul Cocea, foarte iubit de noi copiii…
…
…S-a instalat in Grecia, la Atena cu nevasta şi copii, unde s-au stins cu toții. Mai mulți Metta au trăit la Paris : unchiul Nicu, fratele mai mic al Paraschevei, cu soția sa, o elvețiană, tante Andrée, şi fiul ei Gérard. Încă un Metta a fost şi el parizian aproape toată viața, dar nu îmi amintesc numele lui.
Mai jos, puteţi consulta una câte una fotografiile acestor personaje.
Câteva precizări privind documentele vizuale prezentate aici :
(1) Branşa rusă este mai puţin prezentă, mai ales în fotografia nunţii părinţilor autoarei mărturiilor despre lumea armână pe linie paternă. După A.M. Narti, este posibil ca mai multe fotografii să fi fost făcute cu această ocazie. Una singură, aceea pe care noi o reproducem a fost conservată.
(2) Universul bărbătesc din ramura armână a autoarei este mai bine ilustrat decât cel feminin în imaginele prezentate aici. Ori paginile atât de percutante consacrate de autoare lumii armâne pe care le-am reluat într-un recent post pe situl Trâ Armânami sunt consacrate mai ales femeilor armâne :http://www.armanami.org/blog/lumea-armaneasca-vazuta-de-ana-maria-narti/.
(3) Interesant este de relevat faptul că în documentele care urmează apar trei familii : Narti, Metta şi Teju. În documentele vizuale pe care ni le-a transmis, Nicolae Petraşincu evoca la rândul său familia Metta de la Paris : http://www.armanami.org/blog/in-arcanele-ascendentei-lui-nicolae-petrasincu-1925-2016/Fotografiile care urmează, şi pe care le puteţi consulta una câte una, provin din colecţia doamnei A.M. Narti.
17 December 2020 à 9:42 am
[…] Sursa […]